Omgaan met verandering is en blijft een belangrijk issue. Mensen met een agile mindset gaan gemakkelijk om met verandering, spelen snel in op klantwensen, kunnen ergens aan beginnen zonder dat van te voren het resultaat vast staat. De filosofie van agile werken (afkomstig uit de softwareontwikkeling) is: leren door doen - met kleine stapjes succes boeken - werkt beter dan grote veranderingen in een keer proberen te realiseren. Dit vraagt een flexibele, open instelling, met tolerantie voor onzekerheid.
Mensen gaan op een verschillende wijze met veranderingen om. Aan het ene uiterste tref je de innovators aan. Zij komen met veranderingen. Dan volgen de early adaptors, enthousiastelingen die snel willen schakelen. Vervolgens heb je de early majority: men staat positief ten opzichte van de verandering, maar is wat afwachtend. De late majority is kritisch, maar gaat uiteindelijk wel mee. De laggards, die graag in het verleden blijven hangen, zullen de meeste weerstand tonen.
Een veranderingsproces heeft de meeste kans van slagen als er een goede mix van mensen is. Bestaat de organisatie vrijwel alleen uit innovators, dan zal er veel onrust optreden en is de kans reëel dat er onvoldoende borging is voor de kwaliteit. Wat dit laatste betreft, is er een rol weggelegd voor de late majority en de laggards. Maar een teveel hieraan zal het veranderingsproces laten stagneren.
Bewustzijn over de sterke en minder sterke kanten wat omgaan met verandering betreft, is een belangrijk startpunt voor de organisatie en degenen die er werken. Op een eenvoudige, low budget wijze toont het Agile Mindset Assessment hoe men zich in de organisatie verhoudt tot veranderingen. En het maakt op een plezierige wijze de houding tot verandering bespreekbaar.
Nieuwsgierig? Bel of mail ons: 020-6155456 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.