header nieuws

Blijf op de hoogte

Van het laatste nieuws

08
Aug

Olifanten kunnen niet in bomen klimmen

Anneke van Til

In bomen klimmen is geen talent van olifanten, dat is evident (behalve dan voor de olifant in de verhalen van Toon Tellegen; die probeert zelfs in lampen te schommelen).


In organisaties zien we vaak wat iemand kan en niet kan uitsluitend op basis van wat diegene nú doet en nú laat zien.

We zien niet wat iemand nog meer niet kan én we zien ook niet wat iemand nog meer wél kan. We zien een controller, een communicatieadviseur, een secretaresse (m/v), bestuurder, ….. We zien één kant. Is dat erg? Nou: ’t kan bést vervelend zijn als je besluiten neemt uitsluitend op basis van wat je ziet … Zoals organisaties heel goed weten die hebben gedacht dat omdat iemand goed kan stampen diegene ook goed in bomen kan klimmen … (Peter’s principle!). Dat is potentieel vermoeden op basis van wat je nú ziet, maar er niet blijkt te zijn (en dat pas ontdekken als het te laat is).


En het omgekeerde dan: potentieel laten liggen waar het er wél is maar je het niet herkent? In de eerste plaats betekent het slordig omgaan met mensen. In organisaties waar wél aandacht is voor mensen en voor hun ontwikkeling, werken geen andere mensen dan in organisaties waar die aandacht er niet is, maar weet: in die organisaties zijn meer mensen blij, meer betrokken, met meer binding met de organisatie …!


En ’bedrijfsmatig’ gezien: als je organisatie goed in de slappe was zit (vacatures kan vervullen, kan kiezen uit een ruim aanbod aan sollicitanten, iedereen prima functioneert) zal wellicht de bedrijfsmatige urgentie minder gevoeld worden om aandacht te schenken aan de ontwikkelingsmogelijkheden van mensen. Als die slappe was er níet is, zoals nu vaak het geval: dan is het niet alleen slordig omgaan met mensen, maar óók behoorlijk kapitaalvernietigend om niet te onderzoeken welke mogelijkheden mensen nog méér hebben dan datgene waarvoor ze nu betaald worden.


Onderzoeken van het onzichtbare potentieel: een kwestie van ontdekken dat je rijker bént dan je denkt. Durft jouw organisatie dat aan?

We zijn te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op 020-6155456