Laat eerst helder zijn: dat mensen die werken in de ‘DE zorg’ beter betaald moeten worden, respect verdienen, betere arbeidsvoorwaarden behoeven, beschermd moeten worden: ik ben het er hartgrondig mee eens. Dus in die zin is de aandacht voor ‘DE zorg’ wat mij betreft uitstekend en ten zeerste op z’n plaats!
En toch en toch… geeft het me ook een wat ongemakkelijk gevoel. Zoals veralgemeniseren wel vaker doet…. Want, om het dramatisch te zeggen: waar blijft dan de mens?
Geeft dit veralgemeniseren niet óók de mogelijkheid om juist géén aandacht meer te hoeven schenken aan waar deze specifieke mens behoefte aan heeft?
Want schiet de individuele medewerker in DE zorg nu veel op met een bonus van 250 euro? Waar dan óók nog eens een jaar over gedaan is om een besluit over te nemen. En waarvoor DE zorg blijkbaar dankbaar moet zijn, als die bonus eindelijk op de rekening is bijgeschreven.
Laten we stoppen met verwaarlozen door te veralgemeniseren. Laten we beginnen met serieus te nemen wat mensen zélf aangeven nodig te hebben en het hen vragen. Zoals bijvoorbeeld de bedoeling is in organisaties met het ‘goede gesprek’ of ontwikkelgesprek.
Ook bij AVOP weten we het niet beter en ook denken we niet voor de ander. In het persoonlijke ‘Pas op de plaats’-gesprek helpen we je wél om duidelijk te krijgen wat voor jou in de (nabije) toekomst belangrijk is in je werkleven en wat je daarvoor nodig hebt.
Wil je hierover meer weten? Neem dan contact op met Martine Laudy (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020-6155456).