Als je de oplossing denkt te hebben gevonden, stop je met denken. Dat is mij altijd bijgebleven uit een training van Filip Vandendriessche. Hij is onder andere schrijver van het boek Leidinggeven zonder bevelen: De outputmanager. Een boek dat ik vaak adviseer aan (startend) leidinggevenden naar aanleiding van een assessment. Passend in de huidige tijd om mensen te stimuleren in eigen verantwoordelijkheid en gebruik te maken van hun kwaliteiten en inbreng.
Wanneer ik in de praktijk denk de oplossing te hebben gevonden, probeer ik toch op zoek te blijven en mij open te blijven stellen voor mogelijke alternatieven. Helaas lukt mij dat natuurlijk niet altijd, ruimte voor verbetering blijft bestaan. Zeker onder druk domineert vaak ons oplossingsgerichte temperament. Daar krijgen wij in onze omgeving vaak ook de waardering en erkenning voor. En het gedrag dat wordt beloond ben je geneigd te herhalen.
Besluitvaardigheid en daadkracht worden als positief gezien, twijfelen veel minder. De mijns inziens sterke reclamecampagne van dagblad Trouw van een aantal jaren geleden, ‘Durf te twijfelen’, is mij dan ook bijgebleven. Twijfelen en het veranderen van een mening worden vaak als zwaktebod gezien, maar is wat mij betreft juist een kracht. Het stimuleert anderen ook om blijvend hun inbreng te leveren en de ander te voeden met nieuwe of andere inzichten. Het vraagt wel durf en lef om daar echt voor open te staan. Wanneer dat meer wordt gedaan zal dat niet direct leiden tot snellere, maar wel tot betere beslissingen. Daarom vraagt dit wat mij betreft om de (her)waarding van de draaikont!
Of de politici daar momenteel in Den Haag bij de algemene beschouwingen ook zo over denken betwijfel ik, dus laten wij dan maar beginnen bij onszelf!
Stefan Heinis, Partner AVOP, executive assessmentadviseur en coach