‘Is dat nou echt zo erg?’
Wat tot voor kort normaal werd gevonden of doodgezwegen, kan in deze tijd niet meer. Het bewustzijn is toegenomen dat sociaal onveilig gedrag zoals mensen intimideren, buitensluiten, pesten en andere vormen van het ondermijnen van anderen vele negatieve gevolgen heeft. Dit onveilige gedrag resulteert in stress en burn-out klachten, gebrek aan motivatie en betrokkenheid, hoge kosten door verzuim en verloop én minder goede resultaten.
Omgekeerd leidt een sociaal veilige werkomgeving tot werkplezier, optimale samenwerking, minder verloop en betere resultaten.
Onderzoeken geven aan dat ruim een kwart van de werkenden (dat zijn 2,6 miljoen mensen!) in Nederland te maken heeft met pesten, een vorm van sociaal onveilig gedrag of stelselmatige agressie waartegen iemand zich niet kan verweren op de werkvloer (treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag). Bij meer dan de helft van deze werkplekken wordt niet effectief opgetreden tegen pesten en in 16% van de gevallen is de pester de leidinggevende.
‘Dat speelt niet bij ons’
Hoe herken je sociale (on)veiligheid en hoe weet je of dit in jouw organisatie speelt? Wat is sociale veiligheid?
Sociale veiligheid betekent ‘je beschermd weten en voelen tegen (dreiging van) gevaar door ongewenst grensoverschrijdend gedrag zoals agressie, pesten, uitschelden en discriminatie. Hierbij gaat het niet alleen om extreme vormen, maar ook om meer subtiele vormen van ongewenst gedrag, zoals mensen buitensluiten, diskwalificerende uitlatingen over anderen, roddelen, manipuleren, stem verhef, misbruik maken van een machtspositie en ander negatief gedrag dat stress veroorzaakt.
In een sociaal veilige werkomgeving wordt de sociale, psychische en fysieke veiligheid van mensen niet aangetast door gedrag van anderen. Er is onderling vertrouwen en respect, in een veilige en positieve sfeer. Verschillen worden gerespecteerd (inclusie), er wordt goed samengewerkt en onderlinge hulp geboden. Met fouten en lastige kwesties wordt constructief omgegaan. Er wordt open gecommuniceerd, zonder agressie en politieke spelletjes. Dit vraagt van de werkgever: sociale veiligheid bevorderen, actief optreden tegen ongewenst gedrag en dit zoveel mogelijk voorkomen.
Aandacht besteden aan sociale veiligheid levert veel op, er niets mee doen kost veel.
Voordelen van een sociaal veilige werkomgeving zijn onder meer:
- Verhoogde productiviteit, motivatie en betrokkenheid
- Meer lerend vermogen en creativiteit door onderlinge feedback, open overleg en uitwisseling van nieuwe ideeën
- Betere samenwerking: door openheid, transparantie en het centraal stellen van gezamenlijke belangen gaan mensen beter samenwerken
- Flexibiliteit: met een veilig basisgevoel reageren mensen flexibeler en professioneler op onverwachte tegenslag, vertraging of veranderingen
- Voldoen aan Arbowet en zorgplicht werkgever: de werkgever is wettelijk verplicht een veilige werkomgeving te bieden en psychosociale arbeidsbelasting door ongewenst gedrag in de organisatie actief tegen te gaan
Meer informatie of contact
Hoe is het gesteld met de sociale veiligheid in jouw organisatie? Wil je aan de slag met het versterken van sociale veiligheid of meer weten over hindernissen die je hierbij kunt tegenkomen en hoe je hiermee effectief kunt omgaan?
Graag denken we met je mee over sociale veiligheidsvraagstukken in jouw organisatie. Download hier de brochure of stuur een mail aan This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. om het white paper over sociale veiligheid te ontvangen. Je kunt contact opnemen met Martine Laudy (020-6155456 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) voor meer informatie of om direct een afspraak te maken voor een vrijblijvend gesprek.