header over

29
Oct

Zwarte koffie of een pumpkin spice latte met soyamelk? Generatieverschillen op de werkvloer

Sabien Faber

 

Onlangs verzorgde AVOP een workshop voor een organisatie in de zorg over generatieverschillen op de werkvloer. Welke invloed hebben de generatieverschillen op de samenwerking en dagelijkse interactie? Sommige verschillen blijven soms voor de ander wat onbegrijpelijk, zoals het feit dat sommige oudere generaties zich afvragen wat er nu toch zo aantrekkelijk is aan die dure, zoete pumpkin lattes met soyamelk. Ondanks deze (soms humoristische) verschillen blijft de behoefte aan verbinding en begrip bestaan.

 

“Kun jij dit even voor mij uitprinten?” is iets dat je misschien van een babyboomer hoort, terwijl Gen Z vraagt: “Wil je mij het document even appen?” Jongere generaties zijn digitaal vaardiger en geven met een kortere aandachtsspanne de voorkeur aan snelle, efficiënte communicatie via digitale tools, terwijl oudere generaties meer waarde hechten aan lange gesprekken en diepgang. In de workshop bleek dat de oudere generatie waardering heeft voor de snelheid van leren bij jongere collega’s, terwijl Gen Z de ervaring van oudere collega’s waardeert en hier veel uithaalt.

Als het gaat om leidinggeven waarderen jongere medewerkers openheid, regelmatige feedback en coaching, terwijl oudere generaties gewend zijn aan een meer hiërarchische structuur en een minder frequente evaluatie van hun prestaties. Verder ziet Gen Z een werkplek steeds meer niet alleen als een plek om te werken, maar dient het idealiter ook invulling te geven aan andere aspecten van het leven, zoals sociale verbondenheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek van TNO (2024) dat medewerkers van alle leeftijden steeds hogere verwachtingen van hun werk hebben, vermoedelijk als gevolg van de aanzienlijke aandacht die organisaties besteden aan hun employer branding om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn. Daarnaast speelt prestatiedruk van sociale media vooral onder jongeren een rol.

Voor Gen X is langdurige inzet tonen en loyaal zijn aan hetzelfde bedrijf vaak verbonden met carrièregroei: “Hard werken betaalt zich uit”. Als Millennials of Gen Z snel van baan wisselen om hun carrière te bevorderen, zien zij dit als een gebrek aan loyaliteit en doorzettingsvermogen. Voor Millennials en Gen Z is traditionele loyaliteit vaak minder belangrijk dan professionele groei; zij willen zinvol werk en snel carrièreontwikkeling doormaken. Zij beschouwen baanwisseling als essentieel voor groei en niet als ontrouw.

In een snel veranderende wereld is het essentieel om de waarde van elke generatie te erkennen. Door open discussies over deze verschillen te faciliteren, teambuildingactiviteiten te organiseren en een feedbackcultuur te bevorderen, kunnen we een inclusieve werkplek creëren. Het is belangrijk om te beseffen dat de variatie binnen generaties vaak groter is dan tussen generaties, beïnvloed door socio-economische en culturele factoren.

Wat zijn jouw gedachten over generatieverschillen op de werkvloer en hoe kunnen we generatieverschillen omarmen? Deel je ervaringen en laten we samen hierover in gesprek blijven.  020-6155456 ofThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

checkmark white Personal checkmark white Curious checkmark white Custom checkmark white Service & Quality

Do you have any questions?

We are happy to help you further

CONTACT US